Vlaamse topondernemers werken samen aan wearable voor senioren

18 maart 2015 - 8 minutes read

_VH_3287Brussel, 21 maart 2015 – Een gezamenlijke zakenreis naar San Fransisco in september 2013 inspireerde twintig Vlaamse ondernemers om samen ‘iets’ te doen in de geest van Silicon Valley. Anderhalf jaar lang werkten ze in de coulissen aan hun eigen start up. Met Zembro (destijds: Embracelet) kondigt Uest, de NV die door de ondernemers werd opgericht, zijn eerste realisatie aan: een slim horloge voor senioren, dat eigenlijk een discrete alarmknop is. De wearable, die vanaf deze zomer in de winkelrekken ligt, wordt momenteel getest in samenwerking met Zorgbedrijf Antwerpen. Op die manier willen de ondernemers aan senioren en hun familie gemoedsrust geven, en zo hun steentje bijdragen aan de maatschappij.

Met het Zembro horloge wil Uest senioren immers helpen om zelfstandiger te zijn en langer thuis te wonen. Via het slimme horloge zullen senioren hun naasten kunnen verwittigen wanneer ze gevallen of verdwaald zijn. Die ontvangen vervolgens de gps-coördinaten via een app op hun smartphone. In noodgevallen kan er een gesprek gevoerd worden. het Zembro horloge zal ook via zelflerende algoritmes alarm kunnen slaan. Zo wordt technologie toegepast om een prangend probleem voor veel senioren en hun families op te lossen.

Generaties verbinden

‘Hoe kunnen we door ondernemen de maatschappij verbeteren?’ was onze prioritaire doelstelling. Zo hebben we het ook geleerd in Silicon Valley tijdens onze gesprekken met bedrijven zoals Apple, Google, Yammer,… Stuk voor stuk zijn het gedreven ondernemers die de wereld willen veranderen”, aldus Katrien Devos, Voorzitter van de Raad van Bestuur van Uest, het bedrijf achter Zembro.

“We raakten pas echt gebeten door het idee van Zembro toen de problematiek plots heel dichtbij kwam. Enkele van de oprichters werden in de eigen omgeving geconfronteerd met familieleden die vielen en geen hulp konden roepen. We besloten daaraan iets te doen: onze ouders en grootouders worden al een dagje ouder en zijn niet altijd even mobiel. Wanneer ze vallen of verdwalen, moeten ze eenvoudig iemand op de hoogte kunnen stellen. En het toestel dat ze daarvoor nodig hebben moet eenvoudig en mooi zijn, zodat mensen het graag willen dragen”, duidt Katrien Devos hun persoonlijke motivatie.
“Onze bevolking wordt steeds ouder en mensen zoeken oplossingen om zo lang mogelijk thuis te kunnen blijven en toch alle zorgen te hebben aan een betaalbare kost. Daarom stelden we centraal in onze oplossing dat het senioren ondersteunt en hen verbindt met hun familie. De technologie van vandaag laat immers toe om jong en oud met elkaar te connecteren zodat ze steeds bereikbaar zijn voor elkaar en op elk moment contact kunnen hebben mocht zich een probleem voordoen”, besluit Johan De Geyter, CEO van Uest.

Gebruiker centraal

De eerste realisatie werd het Zembro horloge, een moderne versie van het personenalarm. Zembro mikt op gebruikers vanaf 65 jaar en is helemaal ontwikkeld met die doelgroep in het achterhoofd. “Vertrekken vanuit de gebruiker en daar vervolgens het ondernemerschap aan koppelen. Dat is één van de belangrijkste lessen die we tijdens onze reis hebben geleerd. Het Zembro horloge is dan ook plug & play: verpakking openen, horloge om de pols en klaar is kees. Daarnaast is de armband waterbestendig en beschikt het over een batterij die gemakkelijk twee weken lang meegaat. Bovendien werd er bij de ontwikkeling ook speciaal aandacht besteed aan het design. Dat sluit naadloos aan bij de levensstijl van een actieve senior”, zegt Johan De Geyter.

Momenteel beschikt het Zembro horloge over een aantal basisfunctionaliteiten. De bedoeling is om na verloop van tijd nieuwe features toe te voegen, horen we van Johan De Geyter: “Daarvoor zullen we ons oor vanzelfsprekend te luister leggen bij onze gebruikers. Op die manier houden we een vinger aan de pols en ontwikkelen we ons product samen met hen.”

Unieke samenwerking

Na een analysefase werd voor de ontwikkeling van het Zembro horloge Uest NV (Uest is een afgeleide van ‘Oe est?’, West-Vlaams voor ‘Hoe gaat het?’) opgericht. Zeventien deelnemers aan de reis stapten mee in, wat het een unieke samenwerking maakt. Het zijn, in alfabetische volgorde:
•Barbara Torfs
•Bart Claes
•Chris Van Doorslaer
•Christophe Degrez
•Colette Dierick
•Dirk Oosterlinck
•Erik Luts
•Hans Cools
•Harry Demey
•Katrien Devos
•Luc Van Mol
•Marc Fauconnier
•Marc Frederix
•Patrick Vanbrabandt
•Peter Hinssen
•Steven Van Belleghem
•Wouter Beke

De dagelijkse leiding van Uest NV en de ontwikkeling van het Zembro horloge ligt in handen van CEO Johan De Geyter. Die was in het verleden onder meer directeur Design & Technology bij Imec, het Leuvense onderzoeksinstituut voor micro- en nanotechnologie.Met dit initiatief willen de aandeelhouders de spirit en het ondernemerschap die ze in Silicon Valley hebben ervaren, verspreiden in België.

Kopen of huren

Gebruikers zullen het slimme horloge kunnen aankopen of huren.
Zembro bracelet zal te koop zijn voor een prijs van 399 EUR. De maandelijkse huurprijs zal 29 EUR bedragen. Daarnaast is er een maandelijks service-abonnement van 9.5 EUR en kan een gebruiker optioneel een 24/7 alarmcentrale activeren voor 12 EUR per maand. Meer details op www.zembro.com.

Na een testperiode zullen we de prijzen evalueren in functie van de operationele kost en feedback van de markt.

###

Over Zembro

Het Zembro horloge is een personenalarm dat senioren verbindt met hun kinderen, familie of zorgverstrekkers. Het biedt senioren de mogelijkheid om snel alarm te slaan, mochten ze problemen hebben en het geeft familie en vrienden de gemoedsrust dat hun dierbaren hen steeds kunnen contacteren wanneer ze hen nodig hebben.

Het unieke aan het Zembro horloge is dat het horloge 24/7, binnen en buiten gedragen kan worden. Bovendien hoef je het slechts om de tien dagen op te laden. Het eigentijdse, waterdichte design sluit naadloos aan bij de levensstijl van de actieve senior en is niet te herkennen als een noodknop. Bij een noodsituatie functioneert het horloge als een gsm (je kan ermee spreken en luisteren) en als een gps die ook de locatie doorstuurt. Het Zembro horloge zal ook via zelflerende algoritmes alarm kunnen slaan. Familieleden en mantelzorgers krijgen een melding via een app op hun smartphone.

Zembro werkt zonder extra kosten in alle landen van Europa en zal eerst in België te koop aangeboden worden. De eerste toestellen zullen geleverd worden vanaf juli 2015.

Meer informatie op www.zembro.com