Week van de Valpreventie 2016: 6 tips om vallen te voorkomen

18 april 2016 - 4 minutes read

Week van de Valpreventie 2016Vlaanderen schenkt in de week van 18 tot en met 24 april 2016 aandacht aan valpreventie met de Week van de Valpreventie 2016. De focus ligt dit jaar op slaapmedicatie: langdurig gebruik van slaapmedicatie zorgt voor een verhoogde kans op een valpartij. Slaapmedicatie verdubbelt zelfs de kans op een val, stelt valpreventie.be.

Slaapmedicatie

Slaapmedicatie zorgt onder andere voor concentratieproblemen en vermoeidheid overdag. Hierdoor is men minder fysiek actief en neemt spierkracht, mobiliteit en het evenwicht af. Wat weer zorgt voor een verhoogde kans op vallen. Buiten slaapmedicatie zijn er natuurlijk nog andere redenen waardoor de kans op vallen toeneemt voor senioren.

Week van de Valpreventie 2016

_VH_2703Daarom in het kader van de Week van de Valpreventie 2016: tips om vallen te voorkomen.

1) Lichaamsbeweging. Door regelmatig te bewegen, slapen senioren beter wat de kans op een valpartij vermindert. Ga dus regelmatig wandelen, fietsen of speel met de kleinkinderen. Dagelijks 30 minuten bewegen verbetert de conditie, spierkracht, balans en nachtrust, waardoor u vallen kunt voorkomen. En als u valt, kunt u uzelf dankzij uw spierkracht goed opvangen waardoor de consequenties van een val minder erg zijn.

2) Laat een arts uw medicatie bekijken. Sommige medicijnen maken u slaperig of duizelig en kunnen een oorzaak zijn van vallen. Zoals aangegeven heeft regelmatig gebruik van slaapmedicatie een negatieve invloed op de kans op vallen.

3) Ga naar een oogarts/opticien. Zorg ervoor dat u goed kunt zien zodat u bijvoorbeeld niet verrast wordt door een afstapje dat u verkeerd heeft ingeschat. Draag bij scherp licht een zonnebril, zodat u niet verblind wordt.

4) Zorg voor een veilig huis. Zorg dat gangpaden vrij toegankelijk zijn en dat er geen spullen rondslingeren waarover u kunt vallen. Verwijder kleine vloerkleedjes waar u achter kunt blijven haken of over uit kunt glijden. Berg dingen op binnen handbereik zodat u niet op een trapje hoeft te gaan staan om iets te pakken. Verbeter het licht in uw huis, op donkere plekken kunt u snel iets over het hoofd zien. Installeer beugels in uw badkamer en toilet.

Gratis rapport Langer Zelfstandig Thuis Wonen BEMeer tips over veilig ouder worden in eigen huis vindt u in ons gratis rapport Langer zelfstandig thuis wonen. Download dit via onze website.

5) Eet gezond. Gezond en gevarieerd voedsel zorgt voor sterkere spieren en minder broze botten. Zodat een valpartij voorkomen kan worden, of u sneller geneest in het geval van een val.

6) Draag goede schoenen. Schoenen met een rubberen zool met reliëf hebben meer grip op de grond waardoor u steviger staat. Laat uw voeten opmeten bij een professionele schoenenwinkel. Uw maat kan veranderen naarmate u ouder wordt of gezondheidsproblemen heeft. Draag binnenshuis stevige pantoffels voor een goede grip op de vloer.

Heeft u behoefte aan meer tips om vallen te voorkomen? Bekijk dan ook de video’s over valpreventie op ons YouTube-kanaal.

Meer weten over valpreventie? Lees ook ons blog 65-plussers maken 10 keer meer kans op een valpartij dan op een verkeersongeval.

frederique

Frederique, Conversation Manager Zembro

Zembro bracelet Kopen

 

Tags: , , , ,