Zembro haalt 4,5 miljoen euro kapitaal op

24 april 2015 - 7 minutes read

_VH_3517_packshotStartup achter Zembro haalt 4,5 miljoen euro op

39 ondernemers, waaronder enkele prominenten uit de Belgische bedrijfswereld, komen samen met imec en Alychlo NV de aandeelhoudersgroep van Uest NV versterken.

Gent, 24 april 2015 – Uest NV, de Belgische startup achter Zembro, het slimme horloge voor senioren, heeft 4,5 miljoen euro opgehaald. De zeventien bedrijfsleiders die initieel betrokken waren bij de opstart van Uest verwelkomen 39 nieuwe aandeelhouders. Naast verschillende prominenten uit de Belgische ondernemerswereld, investeren ook Fidimec, het investeringsfonds van imec, en Marc Coucke in de beloftevolle startup. Imec doet dat onder meer in de vorm van specifieke know-how. Coucke’s investeringsfonds Alychlo investeert 2 miljoen euro. Dat is ongeveer 33% van het totale kapitaal. De startup wordt zo gewaardeerd op 6 miljoen euro.

Slim horloge

Het slimme horloge, dat senioren moet helpen om zelfstandiger te zijn en langer thuis te wonen, is verkrijgbaar vanaf de zomer. Na de officiële aankondiging van het initiatief eind maart werd de startup overladen met positieve reacties. Op één week tijd kreeg het bedrijf 100 voorbestellingen binnen. “Een onverhoopt succes”, klinkt het bij CEO Johan De Geyter. “We hadden gehoopt om die 100 bestellingen pas te hebben tegen de zomer en we hadden ze al na één week. Uit de vele getuigenissen, oa. op onze Facebookpagina, die we ontvingen van zowel senioren als hun familie blijkt dat we echt iets bouwen dat een maatschappelijk probleem oplost. Het doet deugd om te zien dat we mensen echt zullen kunnen helpen met ons product. Dit wakkert onze ‘goesting’ alleen maar verder aan.”

Topondernemers

Uest werd opgericht door zeventien topondernemers, na een gezamenlijke inspiratiereis naar San Francisco in september 2013. Die reis zette hen aan om samen ‘iets’ te doen in de geest van Silicon Valley dat maatschappelijk relevant was. Dankzij hun startup willen ze via digitale technologie generaties met elkaar verbinden zodat ze op de beste manier voor elkaar zorg kunnen dragen. Met het initiële startkapitaal onderzochten ze de haalbaarheid en bouwden ze een prototype van Zembro bracelet. “Toen bleek dat ons idee technisch haalbaar was, hebben we beslist om onze inbreng te verdubbelen en op zoek te gaan naar mensen met evenveel goesting om te ondernemen als ons. We noemen het zelf een vorm van premium crowdfunding”, aldus Johan De Geyter, CEO van Uest.

Know-how van imec

Imec, het onderzoeksinstituut uit Leuven dat tot de wereldtop behoort in het domein van nano-elektronica, treedt via het investeringsfonds Fidimec toe als aandeelhouder van Uest en levert specifieke know-how als  deel van deze overeenkomst. Deze stelt Uest in staat om zelf onder meer de slimme algoritmes te ontwikkelen waarmee Zembro noodsituaties kan detecteren. “De investering in Uest past perfect in onze strategie waarbij we onze innovatieve kracht willen vertalen in technologische oplossingen die bijdragen aan een een betere, duurzame gezondheidszorg”, aldus Luc Van den hove, algemeen directeur en CEO van imec.

4,5 miljoen euro opgehaald

Uest haalde in totaal 4,5 miljoen euro op. De ‘goesting’ van de ondernemers en het maatschappelijk doel inspireerde ook Coucke. Hij investeerde via zijn fonds Alychlo  NV 2 miljoen euro: “Initiatieven als Zembro zijn de toekomst van de zorgsector. Het slimme horloge kan heel wat mensen helpen en is volledig gebouwd met de gebruiker in het achterhoofd. Toen ik over het initiatief van mijn collega ondernemers las, voelde ik direct dat dit iets bijzonders is. Het project past perfect in het kader waar ik met mijn investeringen wil voor staan. Uest is op een sociale missie. Dankzij hun technologie wordt een prangend probleem voor veel senioren en hun families opgelost”, duidt hij zijn investering in Uest.

Internationale ambities

Het kapitaal zal gebruikt worden om de internationale ambities te ondersteunen. Vanaf juli worden de eerste werkende toestellen geleverd aan de klanten die een voorbestelling plaatsten. Vanaf september start de verkoop op grote schaal. Na België is het de bedoeling om snel uit te breiden naar Nederland, Frankrijk, Duitsland en Engeland. Later volgt de rest van Europa en andere continenten. Zembro zal dankzij zijn technologie automatisch werken zonder meerkost in alle landen van Europa.

Uitbouw van het team

Om de stevige ambities waar te maken, maakt Uest volop werk van de uitbouw van het team. Momenteel bestaat Uest reeds uit vier personen, maar het is de ambitie om nog dit jaar te groeien tot een team van vijftien medewerkers. Meer info op onze website.

*De 39 nieuwe aandeelhouders zijn, naast Fidimec en Marc Coucke, de volgende personen:

Luc Beke
Rudy Borremans
Cedric Bouckaert
Joost Callens
Gio Canini
Nathalie Christiaens
Rudi Cleymans
Geert & Sabine De Bondt – De Veilder
Johan De Bruycker
Tom De Wulf
Niko Demeester
Filip Dewaele
Jo Deweer
Karl Driesen
Peter Goethuys
Pieter Goiris
Matthias Hindriks
Bruno Humblet
Erwin Jansen
Thomas Leysen
Peter Nedee
Cedric Nedée
Peter & Annick Oyserman-Vandezande
Peter Quaghebeur
Dirk Reyn
Hans Romaen
Hendrik Seuntjens
Danny Van D’huynslager
Wim Van der Smissen
Bert Van Loco
Gerard van Rooijen
Jacques Vandermeiren
Wim & Conny Vanhaelemeesch – Vandendriessche
Filip Vanhelmont
Bob Verbeeck
Tom Vermeylen
Johan Vrancken

 

###

Over Zembro

Zembro horloge is een personenalarm dat senioren verbindt met hun kinderen, familie of zorgverstrekkers. Het biedt senioren de mogelijkheid om snel alarm te slaan, mochten ze problemen hebben en het geeft familie en vrienden de gemoedsrust dat hun dierbaren hen steeds kunnen contacteren wanneer ze hen nodig hebben.

Het unieke aan het Zembro horloge is dat het horloge 24/7, binnen en buiten gedragen kan worden. Bovendien hoef je het slechts om de tien dagen op te laden. Het eigentijdse, waterdichte design sluit naadloos aan bij de levensstijl van de actieve senior en is niet te herkennen als een noodknop. Bij een noodsituatie functioneert het horloge als een gsm (je kan ermee spreken en luisteren) en als een gps die ook de locatie doorstuurt. Zembro bracelet zal ook via zelflerende algoritmes alarm kunnen slaan. Familieleden en mantelzorgers krijgen een melding via een app op hun smartphone.